Shaws of Darwen

Shaws of Darwen: Život inspirisan umetnošću

Kako je umetnost inspirisala moderna potkrovlja.

U ranim 50-tim godinama, u New York-u, umetnici koji su se tek probijali i tražili jeftine lokacije za studio sjatili su se u bivši industrijski distrikt SoHo. Mnoštvo nekadašnjih proizvodnih lokacija je formiralo skromne prostore sa ogromnom količinom prirodnog svetla, savršene za kreiranje umetničkih dela velikih formata koja su popularizovali umetnici poput Jackson Pollock-a i Willem de Kooning-a. Andy Warhol-ov studio “Fabrika” je bio popularno boemsko mesto za “umetničke likove”, hipstere i Warhol-ove super-zvezde, a posebno je bio poznat po razuzdanim žurkama.

Velika osnova i visoki plafoni su stvarali savršena mesta za druženje koja su na kraju postala “čisto” platno za nastanak imaginativnih prostora otvorenog koncepta. Život u potkrovlju je rođen.

Originalne karakteristike kao što su zidovi od ogoljene crvene cigle, prozori sa crnim čeličnim ramovima, izložene grede, stubovi i instalacije, kao i masivni drveni podovi su sve prepoznatljive odlike većine modernih stanova u potkrovlju. Kombinacije industrijskih materijala, od čelika do betona, su korišćene kako bi stvorile prilagodljive prostore inspirisane fabrikama. Kuhinje su opremane eklektičnim slobodnostojećim nameštajem i kvalitetnim dizajnerskim komadima kao što je Shaws Belfast sudopera. Otvoreni koncept velike osnove je omogućavao da kupatilo ne mora biti ograničeno zatvorenim uglovima i pružao sjajnu ideju da bude izloženo pogledima i deo jedinstvenog izraza dizajna enterijera. Nije bilo nebično videti Belfast sudoperu koja se koristi kao kupatilski umivaonik u skladu sa principima originalnih luksuznih potkrovlja i “sve može da prođe” praktičnosti. Nezaobilazni podovi od mezanina su dodavani kako bi se stvorio utisak velike osnove sa više nivoa. Život u potkrovlju je uzdizao, i još uvek uzdiže, osnove i nasleđe svojih industrijskih korena uporedo stvarajući otvorene, prozračne i utilitarističke domove.

U današnje vreme, na žalost, život u potkrovlju više nije održiva opcija za siromašne njujorške umetnike. Nije ni malo neobično da izvorni jeftini studio u SoHo-u (ili luksuzno potkrovlje kako se danas nazivaju) bude prodat po ceni između 10 i 50 miliona dolara. I dan danas, Shaws sudopere su nezaobilazno obeležje sve skupljih dizajnerskih šema eneterijera koji ih okružuju.

Doživite potkrovlje

Gde god u svetu Vas put nanese, verovatno nećete morati dugo da tražite kako bi ste doživeli originalni život u potkrovlju. Obnovljeni nekadašnji industrijski prostori svih oblika i veličina su vrlo popularni u mnogim svetskim  metropolama. AirBnB pruža zavidan izbor potkrovlja za svačiji džep i, manje više, na bilo kojem mestu koje poželite. Ali ukoliko želite izvorni doživljaj, neophodno je da posetite “Veliku jabuku” gde više nego moderne konverzije dominiraju i u drugim popularnim naseljima kao što su West Village, Chelsea, Union Square, zabavni Downtown Flatiron i naravno u originalnom SoHo-u.

Ukoliko imate veća očekivanja i luksuzni hoteli su više u Vašem stilu, možete doživeti osećaj potkrovlja u hotelu Archer na centralnom Menhetnu gde je više nego opušten enterijer prožet industrijskim šikom uz mešanje sa avangardnim stilovima.

Možete večerati za budžet umetnika u restoranu Serendipity 3 u Istočnoj 60-toj ulici broj 255. Pre nego što se proslavio, bio je jedno od omiljenih utočišta Andy Warhol-a gde je često račune plaćao crtežima umesto novcem. Otvoren 1954, Serendipity 3 je poznat kao jedan od prvih njujorških butika kafe. Danas, nakon više od 60 godina, i dalje je odlično mesto gde možete videti ikone pop kulture kako jedu žitarice. Kako bi ste zaokružili pop-art doživljaj skoknite do Muzeja Moderne Umetnosti i bacite pogled na neko od originalnih dela Andy Warhol-a nastalih u “Fabrici”.Tamo je u stalnoj poostavci izloženo 5 dela pokojnog pop-umetnika, zajedno sa slikama drugih pop-umetnika među kojima je i Roy Lichtenstein.

Ukoliko Amerika premašuje Vaš budžet, nemojte brinuti. Jednostavno spremite sebi šolju kafe, podignite noge, pustite Velvet Underground i čitajte o Andy Warhol-u u obimnoj knjizi velikog formata o njegovom životu i delima koju je izdao Phaidon.